Få behandling af din pilleafhængighed på et misbrugscenter

27 december 2020
Astrid Pedersen

Stofafhængighed, eller narkomani, er ikke begrænset til misbrug af hårde stoffer som for eksempel heroin, amfetamin eller kokain. Du kan sagtens risikere at oparbejde en mindst lige så farlig afhængighed af den medicin som egentlig skulle hjælpe dig.

Medicinafhængighed er ikke noget nyt fænomen, men er inden for de seneste år kommet i fokus hos sundheds myndighederne. Årsagen er at visse medicin typer, som hyppigt udskrives, er kommet i samme myndigheders søgelys som værende stærkt vanedannende. Det drejer sig om de såkaldte opioider, som er stærke smertestillende præparater. Opioider kendes under navne som Fentanyl og Oxycontin, og udskrives ofte i forbindelse med smerte lindring efter traumer eller operation.

Det er ikke ualmindeligt at lægen udskriver disse midler, som har opiat lignende egenskaber, i stedet for eksempelvis morfin. Problemet er blot at disse syntetiske midler er mindst lige så afhængigheds skabende som deres opiums baserede forgængere. De har nemlig en lettere euforiserende og meget behagelig virkning, som nemt kan smage af mere – så at sige.

Desværre laver de samtidig rod i hjernens eget belønning system og sætter blandt andet produktionen af dopamin og endorfiner ud af drift. Det betyder at fravær af stoffet kan medføre dyb depression, delirium samt andre uhyggelige symptomer ikke ulig de en heroin afhængig person oplever når han eller hun tager en kold tyrker. Og derfor kan det være såvel utroligt svært som direkte risikabelt at forsøge at kvitte pillerne på egen hånd.

Hvor kan jeg få hjælp til at komme ud af pille afhængigheden?

Som nævnt er det meget vigtigt at du ikke selv forsøger dig med afvænning hvis du befinder dig i et langvarigt misbrug af receptpligtig medicin. I stedet bør du kontakte et center til behandling af misbrug som har speciale inden for afvænning af pillenarkomaner. Du kan med fordel kontakte Behandlingscenter Stien via hjemmesiden behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder